søndag den 7. december 2014

Kære Harper Lee (To Kill A Mockingbird)

Din bog To Kill A Mockingbird er kendt af de fleste og elsket af mange. Den er blevet til en klassiker, og en bog som mange amerikanske børn skal læse i skolen som del af pensum, og med god grund. 
Handlingen foregår i sydstaterne i 1930'erne, hvor vi følger den lille pige Scout. Første del af bogen starter stille og roligt ud med at beskrive Scouts hverdag, og de lege hun leger med sin bror, hendes første skoleoplevelse, og den frygt hun og de andre børn i byen har for den (frivilligt) indelukkede nabo. 

I anden del ændres hverdagen for Scout, da hendes far Atticus, som er advokat, forsvarer den mørkhudet mand Tom Robinson, som er beskyldt for at have voldtaget en pige, og som skal dømmes foran en jury. Den sag skaber konsekvenser for Atticus, og er med til at forandre Scout og hele hendes families liv, og er med til at lære hende imellem rigtigt og forkert.

Scout er en åbenlys og naiv ung drengepige, som siger præcis det hun tænker på, hvilket både giver hende ballade, men også til morskab for hendes far. Selve historien fortælles fra hendes synspunkt, hvilket betyder at du giver læseren mulighed for at opleve begivenhederne lige netop igennem hendes øjne, et barns øjne der (endnu) ikke fordømmer folk på baggrund af deres hudfarve, og som har en ærlig undren over voksnes opførsel. Det er et perfekt virkemiddel du bruger, da du netop tvinger læseren til at opleve verden på en anden måde end hvad man er vant til, og som man muligvis tager for givet.

Det er ikke en bog jeg læste igennem hurtigt, men en bog jeg tog min tid med at læse, netop for at kunne reflektere over det du har skrevet, for det er en tankevækkende fortælling. Derudover er det fantastisk hvordan du har bundet bogen sammen, således at efter sidste side er læst, så kan man gå tilbage og genlæse første side, nu i et nyt lys. 

Kærlig Hilsen

Harper Lee: To Kill A Mockingbird. Vintage Classics. 4/5

2 kommentarer :

  1. Jeg elskerelskerelsker den bog. Den er så god. Dejlig anmeldelse.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en rigtig, rigtig god bog! Jeg er glad for at jeg endelig fik den læst :)

      Slet